Idols popularitet

Underhållningsprogram som Idol och liknande har fått ett stort genomslag sedan dessa började på 2000-talet. De finns i flera olika utföranden och med olika namn men grundidén från engelska “Pop Idol” verkar vara den ledande ännu idag.

I Sverige har Idol hållits sedan år 2004 och dess popularitet har bara ökat. Sedan slutet av seklets första decennium har antalet sökanden stadigt varit över 10 000. För många tävlande har Idol varit en språngbräda för karriären. Arrangören TV4 valde att lägga ner programmet ett par säsonger för att satsa på de liknade X-factor och The Voice. Men det har tydligen visat sig att det är ursprungsidén som gäller. Förra hösten kom Idol tillbaka med samma stora intresse som tidigare och i höst är det dags igen.

Nya favoriter

Vilken eller vilka stora namn kommer att vaskas fram i år? Kan det komma en ny Agnes Carlsson eller Robin Stjernberg? Platserna där audition hålls är Malmö, Karlstad, Stockholm, Göteborg och Sundsvall. Någon gång i december avgörs slutfinalen, och där och under uttagningarna finns juryn med Alexander Bard, Laila Bagge Wahlgren och Anders Bagge ledda av programledaren Pär Lernström. Varför inte göra en satsning på din favorit? Stora sajter för betting som Mr Bet ger nämligen alla en möjlighet att göra en peng på detta populära program. Det går till exempel att betta på vem man tror kommer åka ut i veckofinalen vem som kommer att stå som slutvinnare av hela tävlingen; ett tecken på hur stor tävlingen faktiskt blivit.

Jämställdhet

Idol till skillnad mot exempelvis Talang, riktar sig enbart till sångare. Därför blir det mera rättvist när artister inom samma genre tävlar mot varandra. Sedan blir det extra roligt när unga personer tampas mot äldre. Alla har sin chans och det gäller att ta vara på den. Spänningen med tävlingsmoment blandat med själva underhållningen i sig verkar ha sin stora och icke vikande publik. Hur tittarsiffrorna blir i år får vi se men att det skall bli roligt och lite pirrigt är helt klart.