Idol-deltagare som musikalartister

TV-programmet Idol har haft en tendens att producera unga one-hit-wonders, men en och annan har fått seriösa jobb efter programmet – exempelvis i musikaler.

Idolmusikalister

Det finns några exempel där deltagare i Idol har fått roller i musikaler. En av dem är Måns Zelmerlöv som förutom musikaljobb blev allsångsledare på Skansen. Även Kevin Borg, som emigrerade från Malta till Sverige för sin kärleks skull, medverkade i musikaler efter vinsten i Idol 2008. Han fick roller både i uppsättningen av Grease på Kristianstads teater, och High School Musical på Göta Lejon. Två i sammanhanget välkända uppsättningar.

Kevin Borg har  också gjort ett bejublat framträdande på Allsång på Skansen, i musikalformat givetvis. Tillsammans med sin motspelerska Caroline Johansson Kuhmunen framförde han de populäraste låtarna från High School Musical.

Musikalernas stad

Om man precis som Idol-stjärnorna gillar musikaler eller åtminstone är nyfiken på etablissemanget bör man åka till London – musikalernas stad. Det enklaste sättet att gå tillväga då är att anlita företag som exempelvis Go Music Travel, som ordnar biljetter till musikaler, hotell och flygbiljett – ett helhetskoncept helt enkelt.

Ett tips är att gå och se Mamma Mia, den klassiska ABBA-inspirerade musikalen. En annan sevärd musikal är Billy Elliot, som handlar om en son till en fattig gruvarbetare som vill att sonen ska börja boxas, något som är tradition i familjen. Billy börjar i stället dansa balett.

Är det det välkända formatet som gör att så många människor älskar just musikaler? Antagligen är det så. Musikalernas dragning ligger ju just i livemusik framförd av duktiga artister med en spännande historia i bakgrunden som ofta är känd från början. Musiken ger historien en ny dimension – varje gång.