Musikaler

Påverkan musikaler har haft på populärkulturen under de senaste århundradet kan inte förnekas. Oavsett om det är i scenuppsättningar eller filmer så har formatet lockat tittare i alla åldrar.

Lejonkungen brukar oftast listas som den överlägset bästa Disneyfilmen och är förutom att själv vara en musikal grunden till en scenuppsättning. Scenuppsättningen av Lejonkungen har gått så bra att den i skrivande stund är den femte längst gående Broadway-musikalen någonsin. Uppsättningen hade premiär 1997 och har sedan dess år efter år fortsatt starkt.

En annan musikal som fortsatt lever starkt är Grease. För oss i Sverige är musikalen kanske mest känd för sin filmversion men även orginalmusikalen fick mycket uppmärksamhet och blev på sin tid den längst gående någonsin. Efter det har musikalen startat upp igen en stor mängd gånger över hela världen, bland annat i Stockholm med Sebastian Karlsson som kom två i Idol 2005.

En av de senaste stora genomslagen en musikal haft inom populärkulturen var genom filmatiseringen av Les Miserable 2012. Filmen var nominerad för åtta och vann hela tre Oscarstatyetter. Vinsterna var för bästa ljudmixning, kvinnliga biroll och make-up och frisering.