Idol 2015, så gick det

Idol har nu haft sin elfte säsong i Sverige och en ny vinnare har blivit vald, men finalen är varken början eller slutet för de som är med och tävlar.

Idol 2015 inledes med en turné som var större än någonsin tidigare för att ta avsked av juryn som hade meddelat att det skulle bli deras sista säsong.

I tolv olika städer hittade de 106 olika personer som de ville ha med till slutaudition. Många av dem var tvungna att lämna programmet antingen under slutaudition eller under kvalveckan eftersom det bara är tolv deltagare som får tävla i fredagsfinalerna.

När det blev semifinal var det som vanligt bara tre tävlande kvar, men när Amanda Winberg, Simon Zion och Martin Almgren skulle få veta vem som hade åkt ut och vilka som skulle få vara med i finalen kom det stora avslöjandet, de hade nämligen gått vidare alla tre.

De som har följt Idol vet att idolerna i finalen sjunger tre låtar var och så skulle det också bli för två av finalisterna, men den tredje skulle bara få sjunga en låt i finalen.
Det var tittarnas röster som skulle bestämma vilka som skulle få framföra flera sånger genom att man lade ihop alla röster från semifinalen med alla röster som hade kommit in under veckan ända fram tills dess att idolerna hade sjungit sin första låt.

Efter de första låtarna stängdes omröstningen och Simon Zion som hade fått minst röster fick lämna tävlingen.

Sedan nollställdes alla röster och tittarna fick återigen börja rösta på sin favorit. Det blev Martin Almgren som vann tävlingen och fick ge ut vinnarlåten Can’t hold me down. Han har sedan dess arbetat med musiken och släppte den 22 april singeln Bricks. Även tvåan Amanda Winberg har hunnit ge ut en singel, hennes med namnet Shutdown.

För Idol-deltagarna från 2015 har karriärerna bara börjat och det ska bli spännande att se vart de tar vägen någonstans.